neděle 23. srpna 2009

jak změřit teplotu v počítači

EDIT: další post o teplotě je >zde na mém blogu<

Když jsem tunil svoji nabušenou mrchu IBM ThinkCentre, nakoupil jsemimage postupně 3 větráky. Jeden za zdroj, druhý do PCI slotu a třetí do 3.5 slotu místo normální disketové mechaniky.

Bohužel však IBM ThinkCentre nedisponuje normální disketovou mechanikou, tzn. ani místem pro ni, budu muset, pokud to budu dělat, namontovat 3.5 větrák namísto DVD mechaniky.

Překvapivě jsou oba větráky celkem hlučné, to mě trošku překvapilo, myslel jsem, že teď už se všechno prodává se sníženým hlukem.

Po těchhle všech útrapách jsem si ještě nainstaloval software SpeeimagedFan 4.39 (plně funkční zdarma), dokonce jsem svůj počítač IBM ThinkCentre 8183-35G zadal do databáze základních desek a konfigurací, takže si ho tam můžete taky stáhnout, tedy pokud ho máte :)

Tenhle sw je celkem příjemný, dá se s ním ovládat intenzita větráků, je vidět, jaká je teplota na měřičích, dají se sledovat i grafy od spuštění, takže vidíte, jestli to jde nahoru nebo ne. Je tam i nějaká možnost xAP, což vám umožní sledovat teplotu nějak sumarizovaně napříč třeba celou sítí. Více informací o xAP zde:

xAP Home Automation protocol

xAP is an open protocol intended to support the integration of telemetry and control devices primarily within the home - it is the glue that supports the interconnectivity of Home Automation devices.

The primary design objectives are:

•Simple, easy to implement/retrofit
•Suitable for use with a wide range of processing capabilities, from embedded controllers to fully fledged PC's
•Operating system agnostic
•Programming language agnostic
•Network agnostic
These are lofty design goals, and initial implementation is currently focussed on IP based networks, PC's running Linux and Win/32, and Rabbit embedded microcontrollers.

Žádné komentáře:

Okomentovat