pondělí 15. června 2009

jak upéct chalu?

TIP: Google search Barches

BARCHES, CHLÉB SABATOVÝ, CHALA
- je židovský sváteční sobotní chléb kvašeného těsta. Těsto je připravováno z polohrubé pšeničné mouky, droždí, cukru, žloutků, vejce a jemného oleje se solí. Je vypracovano klasické kynuté těsto, pevné, pružné a nelepivé na mísu, ani na vařečku. Pak je ještě pořádně ručně hněteno na pomoučeném válu. Když je těsto v teple nakynuté asi na dvojnásobný objem je rozděleno na dva díly, ze kterých jsou upečeny dva chleby podobající se vánočce. Menší je na pátek a větší na neděli. Klasická chala/barches je pletena z osmi dílů do tří pater (4-3-2). Po dalším krátkém nakynutí se chleby potřou vejcem a posypou např. mákem a upečou. Židovské hospodyně musí z uhněteného a požehnaného těsta ubrat kousek, velikosti asi oříšku, jako připomínku oběti kněžím v jeruzalémském chrámu. Oběť však již nepatří dárci a tak se musí tento oříšek těsta sežehnout ohněm.

http://dadala.hyperlinx.cz/lexi/lexirB.html

Židovská chala čili barches - sobotní chléb

(Magda Saxlová a Karel Sýs: "Židovská kuchařka", str. 19, Bon Art-Esprit Praha, 1991, kuchyně židovská)

»V tomto okamžiku vchází neviditelná Královna Šábes a přináší každému drahocený nebeský dar: ještě jednu novou, sváteční duši. Pobožnost končí. Jsme opět v tomto světě. V řadě defilujeme před světcem a přejeme mu "dobrý šábes"! Jak jsem všichni hladoví! - To dělá ta "druhá duše" šábesová . . . . Spěcháme do hostinců, abychom rychle pojedli a mohli se dostavit včas ke světcově tabuli. Na hlubokém nebi ukrajinské stepi planou už dávno hvězdy. Jsou veliké jak pomeranče."«

(Jiří Langer, 1894-1943:"Devět bran", 1937)

Suroviny:
Na kvásek:
  • 45 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 200 ml vlažné vody
    Na těsto:
  • 1 kg polohrubé mouky (může být i s přídavkem hladké)
  • 40-100 g cukru (podle chuti)
  • 3 žloutky
  • 1 celé vejce
  • 100 ml jemného oleje nebo rozpuštěného másla
  • 1 lžičku soli
  • 150-200 ml teplé (asi 37°C) vody
    Postup přípravy:
    Lehce rozetřeme droždí s lžičkou cukru a rozmícháme ve vlažné vodě. Necháme alespoň 5 minut na teplém místě, aby vzešlo. Ve větší míse promícháme prosátou mouku, mletý cukr, žloutky, vejce, olej (máslo) a sůl.
    Mezitím když droždí vzešlo, tak ho přidáme do mísy a s ním ještě 150 až 200 ml teplé vody (asi 37°C - na malíček) a začneme vypracovávat těsto. Správné těsto má být pevné a pružné, nesmí se lepit na vařečku ani na stěny mísy. Nakonec ho ještě ručně prohněteme na pomoučeném vále. Pak těsto přidáme zpět do mísy, povrch můžeme lehce poprášit moukou, mísu přikryjeme čistou utěrkou nebo ubrusem a dáme na teplé místo kynout asi tak na 1,5 až 2 hodiny. Těsto by mělo svůj objem zdvojnásobit.
    Vál posypeme moukou a nakynuté těsto rozdělíme na dva díly. Podle židovské tradice vyrobíme dvě chaly jednu menší a druhou větší - na pátek a na sobotu. Klasickou velkou chalu pleteme jako vánočku: např. těsto si rozložíme na 8 dílů. Základ upleteme ze čtyř pramenů, další patro ze tří pramenů. Zbývající díl rozdělíme na dvě části, spleteme je a ozdobíme jím vršek chaly. Pak necháme obě chaly položené na plechu ještě asi 15 minut kynout. Před vložením do trouby je potřeme vejcem rozšlehaným s trochou vody a podle chuti posypeme například mákem. Pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 20 minut; když povrch začne červenat, zmírníme teplotu a dopékáme zvolna 45 minut. Stará zkušenost praví, že trouba nesmí být zpočátku ani příliš rozpálená - těsto by se pálilo, ani málo vyhřátá - těsto se může roztékat. Červená-li chala příliš rychle, přikryjeme ji ve druhé fázi pečení papírem.

    » Nadešel svatý večer. Všichni zasedli k sváteční hostině velikonoční, k našemu séderu. Na stole ve sříbrných svícnech planuly svíce a ležely tři macesy, sněhobílým ubrouskem přikryté. V pohárech se perlilo pravé uherské víno. Hořké byliny, kost v popeli spálená, velikonoční vajíčko, petržel, roztrouhané jablko se skořicí, vše bylo podle předpisu srovnáno a připravené k domácí pobožnosti, jak náleží.«

    (Jiří Langer, 1894-1943: "Devět bran", 1937.)

  • http://dadala.hyperlinx.cz/hypsladkuch/bab/babh.html

    Žádné komentáře:

    Okomentovat