pátek 5. června 2009

Daňová úspora po druhém refinancování

Že nebudete moci uplatnit odpočet zaplacených úroků od základu daně? Říká kdo?

(sice je to citace z reklamního letáku, ale někoho to možná může zajímat)

Za poslední měsíc se médii prohnala vlna článků na téma po druhém refinancování nebudete moci odpočítat zaplacené úroky z hypotéky od základu daně“. Článků bylo neobvykle mnoho a znejistily mnoho klientů hypotečních bank, kteří nad refinancováním svých hypoték vážně uvažují, ať už z jakéhokoliv důvodu.

Na výklad zákona se stále čeká Všechny tyto články ale měly jednu podstatnou vadu. Ani v jednom z nich nezazněl oficiální závazný výklad zákona. Byly v nich citovány pouze vlastní názory zaměstnanců bank, Ministerstva financí a finančních úřadů. Což je ovšem málo. Žádný oficiální výklad zákona (Zákon č. 586/1992 Sb. o daních z příjmu, §15, odst. 3a-h) dosud vydán nebyl, ať se dosavadní články tváří sebezávazněji.

Komentář úředníka není závazným výkladem zákona. HypoShop, sesterská společnost Hyposervisu, s těmito názory zásadně nesouhlasí. Současné komentáře jsou totiž v rozporu se smyslem a hlavní podstatou části tohoto zákona, který má za úkol určitým způsobem podpořit ty, kteří aktivně a na vlastní odpovědnost řeší situaci vlastního bydlení. A to, jestli svou hypotéku budou mít v průběhu celé své splatnosti stále u první banky nebo např. u tří bank, by mělo být z pohledu logiky zákona jedno. Když tento zákon vznikal, o možném refinancování v té době nikdo, ani zákonodárci, nepřemýšlel.

Hypotéka je závazek na dlouho dobu, v jejímž průběhu mohou nastat neočekávané okolnosti, které mohou zapříčinit, že klient svou hypotéku refinancovat prostě musí. Ať již kvůli nutnému snížení výše splátek a prodloužení doby splatnosti hypotéky nebo konsolidace dalších půjček a hypoték pod jednu hypotéku. A diskriminovat tyto klienty je nespravedlivé.

Téma zachování daňových úlev u refinancování hypotéky bude HypoShop dále otevírat ve smyslu iniciativy směrem k Ministerstvu financí tak, aby existoval závazný výklad a v případě, že by měl být výklad nepříznivý pro klienty, bude iniciovat novelizaci tohoto bodu zákona o dani z příjmů, aby bylo odstraněno toto diskriminační ujednání.

Opomenutím jednoho bodu v tomto zákoně stát dává do rukou bank silnou zbraň proti svým klientům, kterým by pak mohli beztrestně“ při každé refixaci nabízet horší podmínky než klientům novým. Těmito komentáři by se ale klienti neměli nechat zastrašit, jde jen o jeden pohled na celou problematiku. Nic více, nic méně.

Co tedy dělat?
Budoucí praxe, podle vyjádření úředníků Ministerstva financí a finančních úřadů, by měla svěřit pravomoc a rozhodování do rukou jednotlivých zaměstnanců finančních úřadů, na jejichž individuálním zvážení bude, zda klientovi uznají odpočet úroků či nikoliv.

Tato praxe je podle HypoShopu zcela nedostačující.
Všichni od klientů tímto dávají ruce pryč a klienti nemají potřebnou jistotu. Navíc všichni, kdo se k této problematice zatím vyjádřili, vždy nakonec dodali, že by se hypoteční klienti měli raději obrátit na své daňové poradce.

HypoShop dle svého nejlepšího svědomí svým klientům doporučuje daňové odpočty uplatnit. Pokud by finanční úřad neuznal odpočet zaplacených úroků, doporučuje odvolání se k finančnímu ředitelství. Pokud by ani toto nepomohlo, nezbývá než podat žalobu na finanční ředitelství s tím, že účel zákona je jiný. Také renomovaní daňoví poradci, stejně jako HypoShop, jsou zajedno v tom, že klient by měl s touto žalobou uspět.

Nevíte? Přijďte se poradit! Pokud byste chtěli z jakéhokoliv důvodu nefinancovat svoji hypotéku, a to nejenom kvůli lepší sazbě, ale pro nové nastavení hypotéky podle nových parametrů (výše splátky, splatnost, konsolidace), a jste díky této mediální kampani na pochybách, kontaktujte specialistu na refinancování ze společnosti HypoShop nebo svého osobního Hyposervis makléře a domluvte si nezávaznou bezplatnou informativní schůzku, na které tuto otázku můžete během několika desítek minut vyřešit.

Žádné komentáře:

Okomentovat