středa 6. února 2008

co je to torrent? trocha teorie :o)

TIP: více na téma Torrent z tohoto blogu zde
TIP: Torrent-jak na stahování hudby a programů z internetu

trošku Bit Torrent filosofie

Začneme filosofií torrentu. Před dlouhým časem, když skoro všichni používali dial-up ( vytáčené ) připojení, se hodně používalo peer to peer připojení. To znamená, že spojení probíhalo mezi jedním nebo více uživateli a vzájemně si nahrávali, co zrovna potřebovali. Nyní je díky síťové architektuře možno stahovat a nahrávat současně. S technologií DSL nebo kabelovým připojením je možno poskytovat stahování bez větších nároků na kapacitu.

Postupem času se Bram Cohen rozhodl věci změnit a přišel s Bit Torrent protokolem. Co dělá tento protokol zajímavým a praktickým narozdíl od jiných peer to peer přístupů je, že Bit Torrent ukládá povinnost poskytovat stažená data do internetu, když si je stahujete. ( poznámka: tuto funkčnost lze vypnout )

Pokud si myslíte, že je to jednoduché a že to nemá žádné důsledky pro peer to peer spojení, zamyslete se znovu. V prosinci 2005 Bit Torrent tvořil 52% celého provozu na internetu. Kvůli válkám na poli peer to peer začaly organizace jako RIAA nebo MPAA omezovat Bit Torrent provoz a společně s omezením jednotlivých ISP klesl provoz na 30%. Je třeba si ale uvědomit, že i toto číslo je pěkně velké.

Bit Torrent názvosloví

Je pár slov, která se vyplatí ve světě Bit Torrent znát:

Tracker

Server, který řídí přenos souborů Bit Torrent. Takže pokud si stahujete nějaké soubory, tracker by měl vědět všechno - kolik jste si toho stáhl, kdo jste ( Vaši IP adresu ), od koho si stahujete atd... Tracker jako držitel těchto informací ví všechno.

.torrent soubor

.torrent soubor je to, co si stahujete z torrent vyhledávače. Je to malý soubor, který jednoduše ukazuje na soubor, který si chcete stáhnout. Měl by také obsahovat všechny informace jako je například ke komu se připojíte, kolik je poskytovatelů, peerů, velikost souborů atd.

Torrent vyhledávací engine ( motor, vyhledávač )

Tento vyhledávač není obyčejný vyhledávač souborů, které hledáte, ale spíš index všech .torrent souborů. Tuto webovou aplikaci použijete k přístupu k vašemu .torrent souboru.

Seeders

Seeder je někdo, kdo má celou kopii souborů, o které máte zájem a je ochoten se o ni podělit, tzn. poskytuje možnost se k němu připojit. Je třeba minimálně jeden Seeder, abyste mohli začít stahovat Bit Torrent download.

Peers

Peer je někdo, kdo si částečně stáhl soubor nebo více souborů. Peer nahrává zpět informace, když si stahuje. Pokud si stahujete, je vždycky dobré zvolit download, který má velké množství peerů a samozřejmě, pokud máte možnost, volte download, který má velké množství seederů.

Leechers

Uživatel, který není ochoten sdílet soubory, pouze si stahuje a nechává si je pro sebe.

Swarm

Soubor, sdružení peerů.

Bit Torrent klient

Software nainstalovaný ( nebo nakopírovaný ) na Váš počítač, který umožňuje napojit se na tracker, zpracovat informace o souborech, napojit se na uživatele a stáhnout soubory.

Pojďme na to :o)

Trošku jsme si povídali a nyní je čas vstoupit do ringu. Uděláme si seznam toho, co potřebujete:

Klienta
Vyhledávač
Soubory (mp3, videa, filmy), které si chcete stáhnout

Klienti Bit Torrent

Stahování stále potřebuje client-server architekturu. Použijete klienta k požadavku na server pro nějakou službu. V našem případě použijeme klienta a .torrent soubor k vyhledání určitého souboru na trackeru (serveru) a ke spojení k lidem (peerům) ke stažení informací.
Je spousta klientů, které můžete použít. Některé pro platformu Windows jsou tyto:
Oficiální BitTorrent klient (ke stažení zde) - není o něm napsáno mnoho špatného, na druhou stranu ale ani nic dobrého.
Azeurus (ke stažení zde) - pokročilý nástroj v Javě. Mnoho jeho funkcí ale zůstává začátečníkem nevyužito.
uTorrent (ke stažení zde) - můj nejoblíbenější. Malý soubor, žádná instalace, stačí nakopírovat do počítače. Nenechává žádné stopy v systému, nic nemodifikuje, vyžaduje minimální zásahy, obsahuje všechny potřebné funkce. Mohu doporučit. Poznámka - pokud budete trošku vyhledávat v tomto blogu, najdete podrobný postup instalace a stažení souboru.
Pokud Vám nestačí tento popis a chcete vědět více, nebo nepoužíváte Windows, můžete se podívat sem ( v angličtině ) - Slyck's guide to BitTorrent clients nebo sem Wikipedia's BitTorrent client comparison page.

Vyhledávače

Teď, když máte klienta, je čas vybrat si vyhledávač ( a pokud jste si už přečetli postup k uTorrentu, zjistíte, že tento krok ani nepotřebujete). Nyní většina dobrých vyhledávačů indexuje téměř všechny torrenty, od software k MP3kám a filmům. Následuje seznam populárních vyhledávačů:
Demonoid
Torrent Spy
The Pirate Bay
Mininova
ISOHunt

Jste připraveni k downloadu?

Už víte, co chcete stahovat? Nastavte kurzor do vyhledávacího boxu a napište to. Dostanete seznam .torrent souborů, klikněte na link a budete požádáni k výběru Uložení na disk nebo Otevření.
Pokud zvolíte otevření souboru, ujistěte se, že ho otevřete klientem, který chcete použít.
Pokud zvolíte uložení souboru, otevřete ho poté nainstalovaným nebo nakopírovaným klientem.

Nakopejte jim zadek :o)

( poznámka - tak to bylo v originále, já bych řekl "Jděte do toho!" )
Už jste zahájili stahování. Jak můžete vidět, stahujete a někdo si stahuje od Vás. Neblokujete síť, pouze sledujete, že všechno probíhá jak má.

Důležité upozornění
Torrent není jen o stahování nelegálního software. Upřímně, pokud se Vám něco líbí a používáte to, měli byste to i zaplatit.

Pokud Vás zajímá něco více o této problematice a umíte anglicky, určitě zkuste ještě:

  • How Stuff Works
  • Google
  • Slyck
  • Wikipedia
  • PBS


    Tento text byl inspirován anglickým originálem ( zde je link ).
    Při psaní tohoto postu bylo použito programu Microsoft Live Writer, který dokáže komunikovat i se službou blogger.com.
    Pokud máte pocit, že něco potřebuje opravit nebo doplnit, nebojte se zanechat komentář pod tímto příspěvkem.

  • Žádné komentáře:

    Okomentovat