úterý 22. září 2009

moje story s Horky CZ s.r.o.

Před asi 2 lety jsem si koupil byt od společnosti Central Group v Nových Pitkovicích. Šlo o byt v pěkných bytových domech, celkem hezky architektonicky řešených, několikrát jsem tu oimage nich psal, jsou tu i nějaké fotky, však zkuste surfovat po blogu.

V červnu minulého roku (2008) jsem se konečně nastěhoval, podepsal Central Groupu Evidenční list prokazující, že naší správcovskou firmou je společnost Horky CZ s.r.o. Nic zlého netuše ani já, ani ostatní majitelé bytových jednotek, resp. majitelé bytových jednotech i dalších cca 5 bytových domů jsme začali této správcovské firmě platit několika tisícové zálohy na teplo, elektřinu, úklidy, atd...

V říjnu 2008 proběhlo první shromáždění vlastníků bytových jednotek a po různých zápisech, propisech a tahanicích vzniklo asi v únoru 2009 SVJ s tím, že datum založení bylo někdy od srpna 2008, protože jak jsme se později dozvěděli, SVJ vzniká převzetím nebo podepsáním 3. smlouvy v bytovém domě.

Potud je to všechno klasika, která probíhá snad v každém bytovém domě, prostě nějaké porodní bolesti, ale v zásadě nic zvláštního se neděje. Možná nás jen trošku zarazilo, že v té době byla uvalena exekuce na obchodní podíl jednatele společnosti pana Skalického.

Nicméně někdy v únoru nás kontaktoval Central Group, že se s Horky CZ, resp. s jejím jednatelem panem Skalickým, nedokážou dohodnout na nějakých platbách. Vyslechl jsem (bohužel coby předseda SVJ) obě strany, údajně šlo o nějaké prachy za úklid v období, kdy ještě SVJ tak úplně nevzniklo a došel jsem k názoru, že by se to mělo CG uhradit. Takto jsem instruoval pana Skalického, protože přece jen šlo o prostředky SVJ, nikoliv jeho. Dále jsme s ním řešili, celkem emotivně, zmizelé popelnice, což se nakonec ukázalo jako administrativní nedopatření Pražských služeb a.s.

Teď je nutno podotknout, že zhruba v únoru nebo březnu 2009 bylo na účtě Horky CZ s.r.o. z plateb členů SVJ na účtě několik stovek tisíc korun a přesně v tento okamžik jsem slyšel hlas pana Skalického naposledy.

Co následovalo - krizová schůzka na Central Groupu, okamžité vypověžení mandátní smlouvy s Horky CZ, žádost o vydání dokumentace k bytovému domu a hlavně - žádost o vydání peněžních prostředků. Nutno podotknout, že ani v jednom jsme nebyli úspěšní. Z tohoto titulu jsem také podal Trestní oznámení na pana Skalického.

Opět - toto je sice shit, ale dá se nějak zkousnout. Co však přišlo dál - zhruba v červnu nebo červenci začal Central Group sondovat u SVJ, co bychom řekli na to, že po nás bude chtít úhradu za spotřeby služeb, které vznikly v době, kdy je měli platit z našich prostředků Horky CZ? Odpověděli jsme jim ve vší slušnosti, že s tím ať se obrátí na Horky CZ, že SVJ s tím nemá nic společného, protože existuje mandátní smlouva, která jim povinnost platit ukládá. Tuto smlouvu navíc uzavřel Central Group s Horky CZ ještě předtím, než SVJ vůbec vzniklo.

Na tuto situaci reagoval Central Group celkem podrážděně a s výhrůžkou vypnutí přívodu plynu se dožadoval zaplacení spotřebovaných služeb ve výši cca 320.000 Kč. Situaci jsem konzultoval asi s 3 právníky a všichni se shodli na tom, že pokud SVJ tyto služby opravdu spotřebovalo, bez ohledu na to, koho k jejich placení pověřilo, musí tyto služby také zaplatit. Po několika emotivních emailech a dopisech, po poradě s ostatními domy i narychlo svolané členské schůzi, jsme se rozhodli tuto částku zaplatit. Central Group souhlasil, když jsem se jim přišel kát do jejich sídla, s 10ti měsíčním splátkovým kalendářem.

Co z toho plyne? Pokud si kupujete nový byt a nedejbože se dostanete do výboru vznikajícího SVJ, soustřeďte se zejména na:

- placení peněz na účet, který mají členové družstva nebo jejich Výbor plně pod kontrolou
- převeďte okamžitě všechny smlouvy s dodavateli na družstvo (otálením nic neušetříte, každý vám všechno naúčtuje)
- dohodněte se správní firmou a developerem přesné datum, dokdy platí za spotřeby developer, dokdy správní firma a odkdy začíná všechno platit SVJ
- i když budete za debila, který do všeho šťourá, buďte podezřívaví a nevěřte cizím narychlo založeným firmám, že se dokážou postarat o něco, co nikdy nedělaly
- prověřujte - i když správní firma říká, že všechno platí, zavolejte si na PRE, do Plynáren, developerovi a ptejte se, zda je všechno v pořádku nebo zda někde nevzniká dluh
- pečlivě prověřujte rychlost odpovědí od správní firmy a zda se stane to, co slíbí
- zkuste například začít "neplatit" (třeba coby člen výboru) a otestujte si, za jak dlouho na to přijdou a zda vás coby neplatiče vyzvou. Pokud nechcete být opuncováni jako neplatič, dohodněte se o tom například s ostaními členy Výboru SVJ a poté všechno vysvětlete nebo se na ně vyprdněte, protože neplacením do první výzvy obvykle nevzniká žádný postih nějakou sankcí
- možná pokud budete dostatečně paranoidní jako teď my, pište všechny smluvní vztahy na SVJ, i když správní firma bude chtít opak. Je s tím sice na začátku více práce, ale budete to mít v rukou a změnit korespondenční adresu následně na správní firmu dokážou většinou všichni dodavatelé energií na lusknutí prstu

A na konec - už je to několik měsíců, co jsem podal trestní oznámení na zpronevěru pana Skalického, Okresní státní zastupitelství si vyžádalo doplnění, nakonec s ním bylo spokojeno, takže to předali nějakému útvaru kriminální policie, ale od té chvíle mě nikdo nekontaktoval. Podobné trestní oznámení podaly i ostatní subjekty a pokud je mi známo, jim policie řekla, že nemá ani důvod obsavit Horky CZ jejich bankovní účet.

Proto to tady píšu - pozor tedy na firmu Horky CZ s.r.o., na pana Skalického i na paní Skalickou.

Žádné komentáře:

Okomentovat