pátek 6. března 2009

převzato z diskuse www.kurzy.cz - ČEZu zdar, Lomikar :-)))

pouze pro trpělivé

Jsou rozmanité způsoby, jak investovat volné prostředky a mezi ty nejbezpečnější a zároveň nejziskovější patří dlouhodobý nákup akcií solidních firem. V poslední době se však v souvislosti s finanční a globální hospodářsky neuspokojivou situací množí zoufalé komentáře nejen na tomto fóru, ale kupodivu i kruzích ekonomicky erudovaných odborníků. Rád bych upozornil na jevy, které mohou být pro pochopení situace významné ale bohužel nejsou ve fundovaných komentářích a headlinech přítomné.

Povšimněme si, jaké kvantum odborníků na hospodářskou recesi a finanční krizi se najednou vyrojilo a k mikrofonu a před oka kamer se tlačí neuvěřitelné množství znalců, kteří nás zavalují ohromným počtem negativních informací. Za optání stojí, co je to za odborníky a kde se nacházeli v době, kdy měli bít na poplach před blížícím se malérem? Další potíž spočívá v nepochopení základních příčin současné situace. Jde o ten nejjednodušší jev, který je znám jíž od doby, co existují peníze jako uchovatel hodnoty a prostředek směny. Jednou větou řečeno, nelze utratit více než vydělám a když je dobře, je taky potřebné a prozíravé dát si něco na stranu pro horší časy. Ke škodě všech se tímto jednoduchým pravidlem neřídí nejen ekonomicky prostší lidé, kteří žijí od výplaty k výplatě s pocitem, že vždy budou mít méně než potřebují, ale bohužel se tak chovají i státy a superbanky se sofistikovaným personálem a vším, co k tomu patří. Tato rozhazovačnost v hospodaření nemůže skončit jinak než vidíme v současnosti. Problém spočívá v tom, že exekutor přijde dvakrát na jedno a to samé místo. Jednak přijde k těm obyčejným lidem poprvé, když se zadluží na vlastní spotřebu a postrádají z jakýchkoliv důvodů schopnost dluhy splácet a podruhé přijde exekutor k těm samým lidem z druhé strany a donutí je opět ke skromnosti z důvodu zadlužení státu. Je to k pochopení? Někdy mám pocit, že to je pro některé lidi neřešitelný problém, zejména když mají např. zaplatit regulační poplatek Kč 30,- za péči lékaře v průměru 1x za 2 měsíce a tu samou částku vyhodí denně za cigára a pivko.

Proč to sem tak obsáhle píšu a jaký to má vztah k ČEZu? Zdá se totiž, že těch nepoučitelných je zde na chatu i ve společnosti většina a uzurpují si daleko větší prostor a strhávají na dokola opakované pitomosti nezaslouženě více pozornosti, než ti rozumní a trpěliví. Ale tak to v životě chodí, ječící dav má sice vždy svoji jedinou vyřvanou pravdu, ale bohužel (možná by se lépe hodilo říci bohudík) žádné peníze. Okolnost, že ČEZ má nyní hodnotu, jakou právě má, je velmi snadno pochopitelná. Jednak krize a s ní spojená nižší očekávání se právě na akciových titulech podepisují ze všech aktiv nejvíce a právě tak tomu bude, ovšem s opačným znaménkem v době růstu a opětovně získané důvěry v akcie. Lze se ptát, jak dlouho to bude trvat? Podle mého názoru ne déle než 2-3roky. Chápu, pro některé to určitě může být dlouho,vždyť hulit a chlastat se musí non-stop.
ČEZu zdar, Lomikar :-)))

zdroj: http://www.kurzy.cz/nazory/default.asp?A=V&T=90&O=0&ftxt=&from=21&hpp=20

Žádné komentáře:

Okomentovat